Utfodring vid mag- tarmproblem
Vid alla mag/tarmstörningar börjar man med att plocka bort allt kraftfoder och kontrollerar kvaliten på grovfodret. Ge lite morötter istället för kraftfodret. De flesta hästar klarar sig utmärkt utan kraftfoder. Öka istället grovfodret om det är OK. Generellt är det oftare problem med storbalar än torrt hö men man kan aldrig vara säker. Vi har dock stött på hästar som tydligt ej klarar hösilage men fungerar på helt torrt hö.
Lukta och titta noga på höet/hösilaget – kan det ha kommit in en dålig bal? Luktar det ”svamp”? Dammar det? Har balen stått ute i regnet/värmen och blivit dålig? Om man hittar något dåligt tecken så städa bort det misstänkta fodret!
Kontrollera om resten av partiet ser Ok ut – skicka annars prov för Hygienisk kvalitet – läs mer på www.sva.se .
Vid tarmstörning kan man ge någon form av probiotika-produkt eller A-fil/Hälsofil för att tillföra goda bakterier. De kan sedan underhållas med vanlig bakjäst som är ett utmärkt fodertillskott då det innehåller levande jästsvampar, färska B-vitaminer samt proteiner. De flesta hästar gillar det! Börja med 0,5 pkt om dagen och se att hästen tål det. Ge sedan 0,5 till 1 pkt om dagen eller 1 pkt 1-2 ggr/veckan efter behov. Studier har visat att färsk bakjäst är nyttigare än foderjäst.
Finmaskiga hönät är ett bra hjälpmedel vid utfodring. Hästar som man vill ska äta mer grovfoder kan med fördel få mer än ett hönät upphängt i boxen då studier har visat att hästar äter mer om de får flera matplatser.
Hästar som ska bantas kan med fördel ha både mindre hö och mer halm i finmaskiga hönät för att förlänga ättiden och ha något att sysselsätta sig med. Man kan även sätta fast en trädstam av asp, sälg eller rönn som hästen kan gnaga på i boxen.
Fäll gärna asp, sälg eller rönn på vårvintern och lägg i hagarna då hästarna tycks få ett ökat gnagbehov då. Glöm inte att låta hästarna sola sig utan täcke! Då bildar de D-vitamin i huden.