Om PH Vet

Personalen

Anläggningen

Hur vi arbetar

Om PH Vet

Vi är en privat hästklinik som jobbar med hästar av alla raser.Med egna medel har vi successivt byggt ut sedan 1998. Vår klinik ligger på egenägd fastighet och är till stora delar byggd av virke sågat från egen skog. Trä har en lång tradition i vårt landskap och är ett trivsamt byggmaterial. Trä och lokal konst bidrar till att ge vår klinik en personlig och trivsam karaktär.

Travhästar med rörelsestörningar och nedsatt prestationsförmåga är vår största patientgrupp. Ridhästar med hält- och ryggproblem är en annan stor grupp. Vi har ca 2000 besök per år . Vi har återkommande kunder från hela norrland – från Gävle i söder till Haparanda i norr.

Sedan 1998 då vi startade har vi utökat vår diagnostiska utrustning. Alla hältutredningar utförs med rullmatta och/eller longering/ridprov i kombination med böjprov. Termografi(värmekamera), bedövningar och sadelkontroll är andra hjälpmedel för att lokalisera problemen. Då problemet har ringats in kan vi söka diagnosen med röntgen och ultraljud.

Vid nedsatt prestationsförmåga undersöks luftvägarna med endoscopi, blodprov skickas samt EKG och auskultation kontrollerar hjärtverksamheten.

Vi utför ca 300 röntgenundersökningar per år. Hästens hovar, ben, rygg och tänder röntgas ofta.Vi har modern digital framkallning. Med ultraljudet lokaliseras mjukdelsskador i muskler, ligament, senor och gaffelband. Även skador i ledbrosk,ledkapsel ,korsband och menisker kan diagnosticeras då vi har en mycket sofistikerad ultraljudsutrustning med digital teknik.
För att snabbt kunna erbjuda bra hovslageri, t.ex. vid en hovbensfraktur, har vi utvecklat ett nära samarbete med en Godkänd hovslagare. Han är tillika hästtandtekniker.

Vi samarbetar med en veterinär, specialiserad på ultraljud som vid behov besöker oss varannan månad. Då utförs ultraljudsundersökningar av b.la. hjärtats alla delar och funktioner.